Dostali jste se na stránky, které patří všem nadšencům domácího pečení chleba. Pokud chcete vědět, jak začal náš chlebový příběh, čtete dál.

Na úplném začátku mého chlebového snažení bylo jedno dobře myšlené pošťouchnutí kolegyně-kamarádky a první rychlý recept na pečení chleba v hrnci pod poklicí. Byli jsme tehdy čerstvě přestěhovaní z velkoměsta do starého zemědělského stavení a všechno bylo pro nás, panelákové děti, velké dobrodružství. Pekla jsem v téměř polních podmínkách – v polorozbořené kuchyni, uprostřed hromady cihel ve staré elektrické troubě. Nad výsledkem by jistě zkušený pekař zaplakal, pro mě ovšem medově zlatavá popraskaná kůrka byla v tu chvíli skutečný zázrak. A ta vůně, ta vůně chleba v celém domě! Asi měsíc na to jsem od kamarádky muže dostala své první 2 lžíce kvásku a tehdy, v prosinci 2013, začala naše skutečná závislost. Po prvních pokusech, kdy se ladilo, jak vlastně na to, po prvních nedokynutých vyplazencích a překynutých placácích náš stůl začaly postupně zdobit chlebové balóny i vzducholodě. Kvásku jsme totálně propadli. Na tu úžasnou nenahraditelnou chuť domácího kváskového chleba jsme si zvykli natolik, že kupované pečivo je doslova za trest a jen v nouzi nejvyšší.

Tradiční pšenično-žitná šumava je u nás stále nejoblíbenější klasika, kterou ale velmi rádi střídáme i s jinými chleby všech druhů a tvarů. V létě 2015 jsem dostala od muže slavnou knihu Petera Reinharta a díky ní objevila zázrak fermentace a odloženého kynutí. Od té doby si pochutnáváme i na úžasných křupavých francouzských bagetách, ciabattách, pizze nebo nadýchaném rozmarýnovém bramborovém bochánku. Kvásek a preferment jsou pro mě opravdový životní objev.
Pokud už jste doma někdy chleba pekli, víte, že je ve skutečnosti jen velmi málo věcí, bez kterých se neobejdete. (Třeba dobrá mouka. :-)) Pokud jste ale pečení propadli tak, jako já, dělá Vám radost a trávíte u něho kus svého drahého času, určitě si rádi své snažení ulehčíte a zpříjemníte třeba tím, že těsto na svůj chlebík necháte hníst robot, pak dáte svůj vymazlený bochníček kynout do ručně pletené ošatky a nakonec ho upečete na žulovém pečícím kameni, zatímco přes dvířka trouby budete se zatajeným dechem sledovat, jak se Vaše chlebová vzducholoď postupně nafukuje.

Při vlastním pekařském snažení mi chybělo místo, kde bych mohla pohodlně, přehledně a rychle pořídit potřeby pro domácí pečení chleba a tak jsem si řekla, že se takové místo pokusím vytvořit. Tento nápad se podařilo zrealizovat v květnu 2016. Mojí snahou je nabídnout Vám vše, co pro své pečení potřebujete, pod jednou střechou. Pečlivě vybírám dodavatele tak, abych Vám mohla nabídnout kvalitní výrobky, které Vám budou dlouho a dobře sloužit. Ve většině případů se jedná o malé lokální výrobce, kteří svou práci dělají s radostí a láskou. Vedle praktických potřeb pro pekaře chleba tu ale zároveň najdete i méně užitečné, ale o to krásnější výrobky, které mohou udělat radost jako dárek nebo pěkná dekorace do kuchyně. Pokud Vám něco v našem obchůdku chybí, neváhejte nám dát vědět a my se pokusíme vyjít Vám vstříc.

V létě 2016 jsme náš sortiment rozšířili i o to nejpodstatnější – a to mouky ze mlýna a další pekařské suroviny. Jejich nabídku bychom rádi ještě rozšířili tak, abyste všichni našli to, co potřebujete.

Rádi bychom se o naši radost s Vámi podělili a předali kousek pekařského know-how dál, chystáme proto do budoucna kurzy pečení dobrého domácího pečiva. Držte nám, prosím, palce, ať to brzy vyjde!

Pokud máte k našim stránkám nějaké připomínky či otázky, budeme moc rádi za Vaši zpětnou vazbu!

Katka Surá